Mesemondó verseny 2016

2016. 03. 19-én a Dombóvári Művelődési Ház megtelt székelyruhás gyerekekkel és felnőttekkel, akik a XIX. Sebestyén Ádám Székely Mesemondó Versenyre érkeztek, melynek idei házigazdája a Dombóvári Székely Kör volt. Ezek a gyönyörű népviseletbe öltözött gyerekek ötödik -hatodik generációs leszármazottai a Madéfalváról elmenekült székelyeknek, azaz 250 éve élnek távol őseik szülőföldjétől. Már nagyszüleik is Dél-vidéken vagy Magyarországon születtek, mégis olyan ízesen, élethűen beszélik a bukovinai nyelvjárást, hogy az ember szíve (főleg, ha erdélyi származású és ezek a sajátos kifejezések nagyon mélyről előjövő emlékeket idéznek) majd megszakad, ahogy gyermeki bájjal vagy komolysággal adják elő tréfás kis meséiket, tanulságos történeteiket. Csodálatra méltó, ahogy ápolják a hagyományokat, őrzik őseik nyelvét és viseletét, amiben jelentős szerepe van a szülőknek, nagyszülőknek, lelkes pedagógusoknak.

Az első mesemondó versenyeket a Bonyhádi Székely Kör vezetője, Höfler Lajosné Kelemen Emma szervezte 1991 és 1997 között, amolyan hagyományőrző kezdeményezésként, hogy életben tartsák azt a hatalmas mesekincset, mely a bukovinai székelyek körében olyan sokáig a hétköznapok részét alkotta és amely színes és gazdag nyelvjárást is őriz. 1998-tól a Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége, felismerve közösség-szervező és értékmentő mivoltát, felvállalta a verseny szervezését. Azóta változó helyszínen került megrendezésre, töretlen érdeklődés mellett, négy korcsoportban. Idén 59 jelentkező közül válogatta ki a 15 tagú zsűri a legjobb előadókat, akik közül 19 fő versenyezhetett a döntőben.

A győztesek a következők:

7- 10 éves korosztály: I. helyezett Kovács Hargita II. helyezett Márton Zalán ,III. helyezett Csernik Zorka.
10-14 éves korosztály: I. helyezett Horváth Áron,II helyezett Csernik Dávid Zakariás,III. helyezett Kovács Liza.
14-18 éves korosztály: I Kató Hargita, II.-III megosztva Halbax Zsóka és Sebestyén Nóra.
Különdíjas Hajdú Alíz és Tóth Kristóf lett.

A verseny megszervezését sokan támogatták felajánlásokkal, önzetlen önkéntes munkával. Külön köszönet jár a zsűritagoknak, akik e nehéz és nemes feladatra vállalkoztak: Sebestyén István, Csiki Béla, Illés Tibor, Illés Tiborné / Cilike, Nyírőné Csibi Margit a Székely Szövetség képviseletében, és a helybeliek: Puskás Antal, Szórádiné Bodrogi Noémi, Márton Árpád, Martinkáné Erős Ágnes, Dr. Nagy Miklós, Markovits Magdolna, Beréti István, Győrffyné Dávid Zsuzsanna, Kaszás Zoltán, Kovácsné Kollár Ágnes.

Hálás köszönet a Szucsáva Székely dalkör tagjainak, akiknek a vendégek szórakoztatása mellett a versenyzők és kíséretük fogadása, ellátása jutott feladatul és mindezt olyan odaadással végezték, hogy a Szövetség jelenlevő tagjai, alelnöke, elnöke személyesen fejezték ki elismerésüket a színvonalas rendezvényért, bőséges ellátásért.

A várost Kaszás Zoltán tankerületi igazgató képviselte, aki vállalta a zsűrizést a délelőtti előválogatáson, a délutáni döntőn és a kiértékelő záróbeszédet tartotta. A díjátadón Fábián Éva zsűri elnök, a rendezvény fővédnöke gratulált a győzteseknek. A gálaműsor megnyitóján beszédet mondott Potápi Árpád János országgyűlési képviselő, aki 1998-2011 között a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének elnökeként sokat tett az egyesület sikeres fejlődéséért, és a helyi székely körök, többek közt a Dombóvári Székely Kör megalakulását szorgalmazta, tevékenységét azóta is figyelemmel kíséri, segíti.


Képek az eseményről


További fotók és tájékoztató az eseményről:

https://www.facebook.com/pg/dombovariszekelykor/photos/?tab=album&album_id=1076387539071257