Focikupa beszámoló 2015

Ha a szívünk a helyén van, nem léteznek határok…

 A Dombóvári Székely Kör tagjai terveznek, összefognak és megvalósítanak álmokat, programokat, nemes célokat. Ezt látjuk immár 5 éve Dombóváron különböző színvonalas rendezvények, megemlékezések, körutak, táncházak megrendezésében. A legutóbbi nagy közönségnek szervezett Csík koncert is felejthetetlen élmény volt, sokak lelkét megérintette.

 A civil szervezet megalakulásakor célul tűzte ki, hogy szeretnék megmutatni, megtanítani a székelyek szokásaikat, hagyományaikat, átadni a múltat a jövő generációjának, bemutatni örökségüket. A hétvégi rendezvényüket is nagy előkészület és szervezett összefogás előzte meg.

 A kapcsolat Madéfalvával és a környékbeli településekkel 2014. januárban indult, a Székely Szövetség „Madéfalvi veszedelem” 250. évfordulója alkalmából Madéfalván rendezett éves közgyűléskor. Akkor kérte fel a szervezet elnöke Szentes Csabát, Madéfalva polgármesterét, hogy a dombóvári megemlékezésen, kopjafa avatáson vegyen részt. Az eltelt idő óta több alkalommal látogattak a dombóvári székelyek különböző programokra, székelyföldre: Csíksomlyói búcsú, Hagymafesztivál, Madéfalváról elszármazottak világtalálkozója.

4

2015. április 25-én megrendezésre került az első Székely Futball Torna Dombóváron, ahová a madéfalvi fiatalok is meghívást kaptak. Ez már a második megmérettetésük volt a két településnek, hiszen 2014. szeptemberében a Hagymafesztivál már megküzdött a két csapat egymással. Szombaton 10:00 került sor a nyitómérkőzésre. Öt csapat, jó hangulatban, csodálatos időben küzdött egymás ellen. Mohácsról még szurkolók is érkeztek szép számmal csapatukat bíztatni. Az eredményhirdetésig lehetőség nyílt az ismerkedésre, a szervezet ebéddel vendégelte meg a csapatokat és hozzátartozóikat. Az első négy mérkőzés után, miután minden csapatnak egy győzelme volt még bárki számíthatott arra, hogy a kupát megnyeri. Végül a hazai csapat, Dombóvár lett az első, szoros hajrában két második helyezettet hirdettek a barátságos tornán, Madéfalva és a dombóvári Tom Market csapata azonos pontszámmal, és gólaránnyal második, Mohács negyedik és Kocsola csapata ötödik helyet ért el. A legjobb kapus a Dombóvár csapatából Gyimesi György, a legjobb mezőnyjátékos Mihály Attila a Madéfalva csapatából lett díjazva. A Székely Kör vezetősége és a tagság egész nap, sőt már több hete készült arra, hogy a csapatokat és a szurkolókat megvendégelje. A jól sikerült egész napos program után úgy döntöttek, hogy szeretnének hagyományt teremteni és minden évben megrendezni a Dombóvári Székely Futball Tornát.

2

A madéfalvi fiatalok megismerkedtek a várossal, megnézték a Szigeterdőben a Kossuth szoborcsoportot, megkoszorúzták a Kertvárosban felállított kopjafát, a gunarasi fürdőben lehetőségük volt egy kis pihenésre is. Nagyon tetszett nekik a kis város, szavaikat idézve: „Otthon érezték magunkat, és úgy gondoljuk barátokra leltünk. Önzetlen és fáradságot nem kímélő vendégszeretetet köszönjük. Reméljük, amit itt tapasztaltunk nálatok, azt mi is viszonozni tudjuk”. Ahogy Csibi József a Bogát Info Turisztikai Iroda referense fogalmazott: „Eledelül a lelketeket kaptuk. ”

„A Székely Kör tagjai és barátai, akik már élvezhették a madéfalviak vendégszeretetét pontosan ugyanígy éreznek. Minden egyes találkozás, közös program új erőt ad a hétköznapokhoz. Érdemes velük véleményt cserélni, hiszen minden egyes mondatukban benne van a vágyódás Magyarország felé, a szeretet magyar honfitársaik iránt, a tisztelet és alázat a múltjukkal kapcsolatban. Ezáltal tudjuk mi is átértékelni életünk történéseit, terveinket. Aki már hallotta énekelni őket akár a székely vagy magyar himnuszt biztos elgondolkodik azon, hogy helyesen értékeljük-e helyzetünket, magyarságunkat. A fiatalok hozzáállását, gondolkodását csak példaként lehet emlegetni. Mi, akik itt élünk Magyarországon hálásak lehetünk, hogy az anyaországban élünk, hogy otthonunknak nevezhetjük ezt a földet és hálásak lehetünk, hogy vannak olyan emberek Dombóváron, akik megfelelő értékrenddel és hozzáállással példát mutatnak nekünk.”

 További képek:

1  3  5 6