Bukovina fesztivál 2018

Székely keresztelő és mulatság volt a XXIX. Bukovinai Találkozások programja. A nyitó színpadi előadás pénteken a Vörösmarty Mihály Művelődési Központban a bukovinai székely keresztelőhöz kapcsolódó szokásokat mutatta be, a hozzá fűződő hiedelmeket és a székelyek vallási szokásait. A keresztelési ajándékként táncukat hozó külföldi együttesek mellett a Hőgyészi Bokréta Tánccsoport előadását láthattuk.

Augusztus 4-én a hagyományőrző csoportok felvonulása után a bukovinai nemzetiségek mulatságaiból kaptunk ízelítőt. Huszonhat magyarországi hagyományőrző csoport mellett részt vettek a Csernakeresztúri Hagyományőrző Egyesület, a Madéfalvi Ifjúsági Tánccsoport és a Dévai Szivárvány Nyugdíjas Klub tagjai, Bukovina egykori nemzetiségeinek folklórját pedig egy-egy lengyel és román, valamint két ukrán táncegyüttes képviselte.
A székely szokások közül bemutatták a – Moldvában munkát vállalt székelyek hazatérésének örömére rendezett – “molduvázást”, a katonabúcsúztatást és a húsvéti ünnepkörhöz tartozó nagyszombati határkerülést.
A Csurgó zenekar és Radák János közreműködésével rendezett táncház zárta a programot. A fesztiválon láthattuk a Mátyás király-emlékév alkalmából Bonyhádra érkezett Mátyás király – mecénás és katona című tárlatot.

Vasárnap szomszédolás volt, mi a madéfalvi fiatalokat láttuk vendégül, akik örömmel látogatták meg a nyári hőségben Gunaras fürdőt, majd délután fergeteges hangulatú előadással örvendeztettek meg bennünket. A találkozón fellépett a Dombóvári Szucsáva Dalkör és az egyházaskozári csángók, Puskás Antal vezetésével. Közös vacsorával zárult az este.

Beszámoló: Jánosi Emőke


Fotók: Jánosi Zoltán