Bortúra – Dúzs – 2017.05.19.

A beszámolót írta: Jánosi Emőke

A Dombóvári Székely Kör szervezésében egy szombati reggelen kb. 30 fővel indultunk szokásos tavaszi kirándulásunkra a dúzsi Lehmann pincészetbe, ahol szépséges természeti környezetben töltöttünk együtt egy kellemes délutánt.
Miután megérkeztünk a hegyre, először elmondtunk közösen egy megemlékező imádságot eltávozott társunkért, aki előző években részt vett velünk a dúzsi kirándulásokon. Egy kis ismerkedős-újra itt vagyunk koccintás után elkezdődött a kínálgatás, és a borpince látogatás után jól estek a finom falatok. Az önkéntes szakácsok hozzáláttak az ebédfőzéshez, így hamarosan finom illatok kezdtek terjengeni a tanyán.

Kedves barátunk Sebestyén István terelte el figyelmünket, aki tréfás székely mesékkel, történetekkel alapozta meg a jó hangulatot. Jókedvűen emlegettük fel a régről ismerős történeteket, és mindenki megtoldotta még valami saját élménnyel, amit drága jó nagyanyánktól, apánktól hallottunk. Aki még nem látta, megcsodálta a pincészet autentikus berendezését, a régi népies eszközöket, használati tárgyakat, a búbos kemencét.

A dús levegőben senki nem volt étvágytalan, hamarosan kellemes zsongással telt meg az ebédlő és pillanatok alatt elfogyott a tárcsában sült csirkecomb. Ebéd után a vállalkozó kedvűek rövid túrára indultak, míg a többiek kedélyes beszélgetéssel töltötték a délutánt a busz indulásáig. Egy kisebb csapat még utána is ottmaradt a kellemes napsütésben, nehezen válva meg briliáns házigazdánktól, Lehmann Györgytől.


Fotók: Jánosi Zoltán