Beszámoló – Székely Hét

/2015. október 12-17./

2015. 10. 12, 17:30 Boros Misi, a Virtuózok győztese és a helyi zeneiskola tehetségeinek közös hangversenye volt a Székely hét nyitóprogramja.

Hoffmann József megnyitóbeszédében köszöntötte az egybegyűlteket, majd átadta a szót Tóth Ada Eszternek, a Művészeti Iskola titkárának és zenetanárnőnek, aki a dombóvári diákok fellépését szervezte. A nagyon jó hangulatúra sikeredett estre sokan voltak kíváncsiak, megtelt a Művelődési Ház nagyterme. Boldogan hallgattuk a zeneiskolás növendékek előadását:

  1. Fehérvári Anna fuvola Hadzsijev: Kis rondó, kísérte Fenyvesi-Hilbert Henriett.
  2. Till Nikolett zongorajátéka: Handel-Orbán: Chaconne
  3. Kövesdi Virág klarinét: Robert Clérisse: Promenade, (Fenyvesi-Hilbert Henriett)
  4. Balikó Dorina fuvola: Conte: Impromtue, kísérte Horváthné Tadics Viktória
  5. Tóth Lenke zongorajátéka: Bartók: Keringő, Heller: Prelúdium Lilinek
  6. Sallai Domokos Barna trombita: G.Ph.Telemann: F-dúr szonáta (Kiszler András)

Köszönet illeti felkészítő tanáraikat: Székely Katalint, Sarkadi Ferencet, Tóth Ada Esztert, Emmer Anitát, Kiszler Andrást, valamint a fellépőket, akik előadásukkal hozzájárultak a hangverseny sikeréhez. Előadásukat velünk együtt hallgatta kis sztárfellépőnk, Boros Misi is, aki már sok nagyváros, világváros, mint például New York színpada után jött el kis városunkba, mégis nagyfokú szerénységgel állt a közönség elé. Előadásában meghallgattuk:

J. S. Bach

  • E-Dúr kétszólamú invenció
  • E-Dúr háromszólamú invenció

F. Chopin

  • f-moll etüd op.25. no. 2, Asz-Dúr keringő op. Posth., e-moll keringő op. Posth.
  • Grande Valse Brillante gisz-moll polonéz, Bolero

Bartók Béla Szonatina

Összefoglalva elmondhatom, hogy mindenkit lenyűgözött előadásával, hiszen a gyerekek többsége nem látott élő hangversenyt és méltán kijelenthetjük, hogy egy igazi produkcióval ajándékozott meg bennünket. Érzékelhető volt, ahogy teljes átéléssel, örömmel zongorázott, minden darabból átjött a zene határtalan szeretete. Szívvel-lélekkel játszott, és ha volt közöttünk olyan, aki nem szerette a zenét, ennek hatására úgy hiszem, ez mindenképpen megváltozott. Nem láttam –hallottam olyan embert a közönség soraiban, aki ne méltatta volna az előadást és kis művészünket. Hatalmas tehetsége hihetetlen szerénységgel párosul, és ahogy minden alkalommal ragyogó arccal szüleire nézett, velük osztozva a sikeren, tőlük várva az útmutatást, azt hiszem mindenki szemébe könnyeket csalt.  A szívünk tele volt szépséggel, amit ezen az estén kaptunk, és ahogy a kellemes zsongással teli termet elhagytuk, éreztük, hogy ezekért a pillanatokért érdemes dolgozni, élni, gyereket nevelni, mert általunk ős is ilyen élményben részesülhetnek.

2015. 10. 14. 18: 30 Asztalos Zoltán, a Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége elnökének előadását hallhattuk a bukovinai székelyek letelepedésének történetéről.

Az előadás kivonatának megtekintéséhez kattintson ide!

2015. 10. 15, 18:00 Gáspár Gyula marosvásárhelyi festőművész kiállítását nyitotta meg Dr. Nagy Miklós, a Dombóvári Székely Kör elnökhelyettese.

Szép számú érdeklődő gyűlt össze a festménykiállításra, ahol a művész életútjának bemutatása után Fóris Dóra gyönyörű népdalelőadását hallgathattuk meg. Miközben megnézegettük a festményeket, egy pohár bor kíséretében, amivel a dúzsi Lehmann pincészet ajándékozott meg bennünket, illetve a Székely Kör nőtagjainak finom pogácsáit majszolgattuk, jó hangulatú ismerkedési est alakult ki. Mint megtudtuk, a művész szabadiskolákba járt Marosvásárhelyen és Kolozsváron, mesterei: Zsigmond Attila, Tóth Ilona. 1987 óta él Magyarországon. Jellegzetes munkái – a késő avantgárd hagyományt fenntartva – esztétikusak. Formakialakítása bizonytalan összetételű, mozaikszerű töredezettségben láttatja a világot. Grafikáinak eszközkezelése lendületes, impulzív, de ugyanakkor klasszicistán kimódolt.

2015. 10. 17, 18:00 Máté Győző erdélyi származású hegedűművész estje

Nem mindennapi élményben lehetett része annak, aki eljött erre az előadásra. A Magyar Rádió Szimfonikusok szóló-brácsa művésze és szólamvezetője szó szerint egy zenetörténeti előadást tartott, csodálatos dallamokkal kiegészítve. Elmesélte pályája kezdetét, amikor a bukaresti Zeneakadémia elvégzése után Botosani megyébe helyezik, és itt kerül kapcsolatba a bukovinai székelyekkel, gyakorlatilag ők lesznek az első közönsége. 1990-től Magyarországon él, időközben rendszeresen dolgozik külföldi zenekarok meghívott muzsikusaként. Hallhattuk a brácsa, mint hangszer megjelenésének történetét, az első dallamokat, melyet ezen a hangszeren játszottak. A kezdeti nehéz német muzsika (barokk, klasszikus, majd romantikus, amelyeknek Bach, Brahms, Mozart, Wagner, Strauss voltak a meghatározói alakjai) szólamai után a könnyed francia muzsikát, Débussy hallhattunk, megismerkedhettünk a különböző szakszavak jelentésével, és hallhattuk élő előadásban. Pikáns történetek is elhangzottak a zeneszerzőkről, melyeket a közönség nevetéssel díjazott, hiszen a komolyzene mellett olykor jólesik kis anekdotázás. Végül Bartók Béla: Este a székelyeknél művéből hallhatunk egy részletet, mely a mi fülünknek azonnal ismerős volt, mint a régi székely himnusz, a csíksomlyói búcsú dala. Méltó befejezése volt ennek a szép estének, és ez után már eszünkben sem volt ráadást kérni.

Összefoglalva a hét eseményeit elmondhatjuk, hogy a IV. Székely Hét gazdag kulturális kínálattal, kellemes beszélgetős estekkel várta az érdeklődőket és reméljük, jövőre ugyanitt és ugyanígy sikerül megszervezni immár hagyományossá váló rendezvényünket.